Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2019
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ
Eπίσκεψη της Γ΄ Γυμνασίου στο Citylab
Την Πέμπτη 17 Οκτώβρη 2019 οργανώθηκε από το σχολείο μας μία σχολική εκδρομή με εκπαιδευτικό περιεχόμενο. Ο προορισμός της κάθε τάξης ήταν διαφορετικός. Η δική μου τάξη, η τρίτη Γυμνασίου ήταν προγραμματισμένο να παρακολουθήσει σε εργαστήριο ένα πρόγραμμα ρομποτικής.
Το πρωί της Πέμπτης λοιπόν οι μαθητές επιβιβαστήκαμε στο πούλμαν και μεταφερθήκαμε στην περιοχή του Αλίμου όπου και βρίσκεται το εργαστήρι City lab. Αρχικά, μας χώρισαν σε δύο ομάδες και κάθε ομάδα οδηγήθηκε σε μια αίθουσα. Εκεί μιλήσαμε για τη ρομποτική, αναλύσαμε τι είναι ένα ρομπότ, καθώς και τι χρειάζεται μία μηχανή για να λειτουργήσει. Τέλος, για να γίνει πιο ενδιαφέρουσα η παρουσίαση κάναμε ένα πείραμα, στο πλαίσιο του οποίου κατασκευάσαμε ένα δικό μας ρομπότ. Όμως η εκδρομή δεν ολοκληρώθηκε εκεί. Μετά το εργαστήριο, μεταβήκαμε με τα λεωφορεία στα Goody’ς δίπλα στα village Φαλήρου όπου και γευματίσαμε. Στο μαγαζί αυτό παραμείναμε για δύο περίπου ώρες. Αφού ολοκληρώσαμε το φαγητό μας, καθίσαμε συζητώντας με τις παρέες μας για όσα παρακολουθήσαμε προηγουμένως στο εργαστήρι.
Κάπως έτσι έφτασε η εκδρομή μας στο τέλος της. Περάσαμε μια υπέροχη δημιουργική μέρα χρησιμοποιώντας τη Ρομποτική, διασκεδάζοντας με την τεχνολογία σαν παιχνίδι. Ελπίζω και οι επόμενες εκδρομές του σχολείου να έχουν αντίστοιχο εκπαιδευτικό περιεχόμενο.
Μελία Παπακοσμά
Γ΄4
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ
Eπίσκεψη στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου
Όταν άκουσα ότι η πρώτη μας εκδρομή ήταν η επίσκεψη στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου προβληματίστηκα για το πώς λειτουργεί. Έμαθα ότι το εργοστάσιο αυτό είχε αναλάβει το έργο φωτισμού της Αθήνας με φωταέριο από το 1857. Στα τέλη του 19ου αιώνα η χρήση του φωταερίου επεκτάθηκε και στα νοικοκυριά καθώς και στις βιομηχανίες. Το εργοστάσιο λοιπόν παρείχε φωτισμό και ενέργεια στην πόλη της Αθήνας για σχεδόν 130 χρόνια. Από το 2013 λειτουργεί ως μουσείο. Ήταν εντυπωσιακή η αρχιτεκτονική του κτηρίου γιατί έμοιαζε με αγροτικό σπίτι στην Αυστρία. Και όμως εκεί μέσα γινόταν η επεξεργασία του γαιάνθρακα. Οι εγκαταστάσεις του εργοστασίου ήταν σε άριστη κατάσταση.
Εντύπωση μου έκαναν οι φούρνοι όπου ακολουθούσαν μια συγκεκριμένη διαδρομή παραγωγή φωταερίου τριών βασικών σταδίων. Στο α΄ στάδιο γινόταν η υπερθέρμανση του λιθάνθρακα στους 1000ο C ώστε να παραχθεί το φωταέριο. Στο β΄ στάδιο μας είπαν ότι γινόταν ο καθαρισμός του φωταερίου από διάφορα συστατικά όπως η πίσσα, η αμμωνία, η ναφθαλίνη και το υδρόθειο. Αυτά αξιοποιούνταν στη Βιομηχανία, στη Χημεία, και την οδοποιία. Στο 3ο στάδιο γινόταν η αποθήκευση του φωταερίου σε μεγάλες μεταλλικές κυλινδρικές δεξαμενές, τα αεροφυλάκια. Ήταν εντυπωσιακό να ακούς και να φαντάζεσαι τις τρεις ειδικότητες εργατών που εργάζονταν στους φούρνους, οι οποίοι διακινδύνευαν τη ζωή τους στο χώρο λόγω της ανθυγιεινής κι επικίνδυνης εργασίας τους.
Αξίζει πραγματικά να το επισκεφτεί κάποιος και να θαυμάσει μέσα στους χώρους του, τους αγώνες που έδωσαν κάποιοι άνθρωποι με κόστος την υγεία τους για να έχουμε εμείς φως.
Ελένη Κυριακάκη Β΄2
Ήταν πραγματικά μια πολύ ενδιαφέρουσα επίσκεψη, γιατί γνωρίσαμε την ιστορία του παλιού εργοστασίου, ανακαλύψαμε τη λειτουργία των μηχανημάτων , τα διάφορα στάδια της γραμμής παραγωγής του φωταερίου και το βιομηχανικό περιβάλλον τόσο του εργοστασίου όσο και της ευρύτερης περιοχής του Γκαζιού. Ήταν πραγματικά μια μοναδική εμπειρία περιήγησης .
Ἀννα-Μαρία Σωτηρίου (Β΄1 ) & Βασιλική Ανάγνου (Β΄2)
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ
Εκπαιδευτική Επίσκεψη στον Αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας
Είναι κιόλας 17 Οκτώβρη 2019 και έφτασε επιτέλους η στιγμή που το σχολείο μας έκανε την πρώτη οργανωμένη εκπαιδευτική του εκδρομή. Για μας τα πρωτάκια, η εκδρομή ήταν μια επίσκεψη στο σπουδαίο αλλά και ξεχασμένο Αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας. Ο τόπος αυτός διατηρεί ακόμη και σήμερα αμείωτη την αρχαία γοητεία των Ελευσίνιων Μυστηρίων και δίνει στον επισκέπτη τη συγκίνηση της ιστορίας και της κληρονομιάς του. Αν και ελάχιστοι επισκέπτονται αυτόν τον σημαντικό αρχαιολογικό χώρο, σε αυτόν που του δίνεται η ευκαιρία να περιηγηθεί σε αυτόν, γνωρίζει μέσα από τον μύθο του Πλούτωνα, της Περσεφόνης και της Δήμητρας, τον κύκλο της ζωής και του θανάτου όπως τον λάτρευαν και τον τιμούσαν οι Αρχαίοι Έλληνες στις μυστηριακές τελετές τους. Άλλωστε στον Αρχαίο Ελληνικό Κόσμο, ήδη από τη Μυκηναϊκή εποχή, η Ελευσίνα ήταν ένα από τα μεγαλύτερα θρησκευτικά κέντρα στον ελληνικό χώρο.
Διανύοντας με το πούλμαν την πολύβουη λεωφόρο και περνώντας δίπλα από τις βιομηχανικές μονάδες πολύ κοντά στην πόλη της Ελευσίνας και μόλις λίγα χιλιόμετρα από την Αθήνα, φτάσαμε στον αρχαιολογικό χώρο. Περιηγηθήκαμε με τη βοήθεια δύο έμπειρων ξεναγών οι οποίες μας έδωσαν πληροφορίες για τον χώρο και τη λατρεία του. Μας εξήγησαν ότι ήταν αφιερωμένος στη λατρεία της θεάς Δήμητρας, που διέταξε τους κατοίκους να χτίσουν προς τιμή της μεγάλο ναό και να την τιμούν το φθινόπωρο με διάφορες μυστηριακές τελετές, τα «Ελευσίνια μυστήρια». Δυστυχώς, σήμερα γνωρίζουμε ελάχιστα γι’ αυτά, αφού η θεά είχε απαγορεύσει να τα ανακοινώσουν σε ανθρώπους που δεν είχαν μυηθεί. Όσοι δεν το τηρούσαν, τιμωρούνταν με θάνατο. Επίσης, ακούσαμε τον υπέροχο μύθο της αρπαγής της Περσεφόνης από τον Πλούτωνα.
Ξεκινήσαμε την περιήγησή μας από την Ιερά Αυλή, (κατάληξη της Ιεράς Οδού), που συγκεντρώνονταν οι Μύστες από την μακριά πορεία τους από τον Κεραμεικό. Εκεί υπήρχε η Εσχάρα, δηλαδή ο βωμός για τις θυσίες στους χθόνιους θεούς και τη θεά Δήμητρα. Συνεχίσαμε στο Μεγάλο Προπύλαιο με την εντυπωσιακή προτομή του Μάρκου Αυρήλιου. Στη συνέχεια, είδαμε το Μικρό Προπύλαιο με τη μαρμάρινη πλάκα που ήταν αποτυπωμένα όλα τα αντικείμενα της Ελευσίνιας λατρείας με εικόνες από στάχια, έναν ρόδακα, μία κύστη, δηλαδή το κουτί με τα ιερά αντικείμενα και το βουκράνιο , την υπογραφή του Ρωμαίου Κλαύδιου Πούλχερ. Θαυμάσαμε το Πλουτώνιο σπήλαιο που οι αρχαίοι πίστευαν ότι επικοινωνούσε ο Άδης με τον πάνω κόσμο μέσω μιας σχισμής και που ο μύθος λέει ότι από εκεί βγήκε ο Πλούτωνας και άρπαξε την Περσεφόνη. Τέλος, είδαμε τον κύριο ναό αφιερωμένο στη θεά Δήμητρα, με τις 42 κολώνες, όπου χωρούσε 3.000 μύστες όταν τελούνταν τα Ελευσίνια Μυστήρια από τον Ιεροφάντη, που είχαν σχέση με τη μεταθανάτια ζωή. Το μουσείο ήταν γεμάτο με πολλά στριμωγμένα εντυπωσιακά εκθέματα, όπως η Καρυάτιδα, άλλα αγάλματα, επιτύμβιες στήλες και αμφορείς.
Προσωπικά πιστεύω ότι όλοι ευχαριστηθήκαμε και περάσαμε υπέροχα. Είναι αλήθεια ότι η επίσκεψη σε αυτόν τον αρχαιολογικό χώρο σε κάνει να αισθάνεσαι την ενέργεια από τις αρχαίες μυστηριακές τελετές, αισθάνεσαι σαν ένας σύγχρονος μύστης και παρόλο που δεν σου αποκαλύπτονται τα μυστήρια του κύκλου της ζωής, του θανάτου, και της μεταθανάτιας ζωής όπως την πίστευαν οι πρόγονοί μας, σου ανοίγουν ένα παράθυρο στον μύθο και την ιστορία μας.
Γιανναρά Βιβιάννα
Α΄1