Παρασκευή, 7 Ιουνίου 2013

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΜΙΑΣ ΑΛΛΗΣ ΕΠΟΧΗΣ

Οι μαθητές του Ομίλου Δημοσιογραφίας-Βιβλιοθήκης  πήραν συνεντεύξεις από γονείς, παππούδες και γιαγιάδες και ανακάλυψαν  πώς περνούσαν και τι έκαναν στο σχολείο παλιά. 


  Η γιαγιά μου πήγαινε στο πιο κοντινό σχολείο με τα πόδια. Φορούσαν ποδιές, είχαν τα μαλλιά τους μαζεμένα με άσπρες κορδέλες. Απαγορεύονταν οι κοντές φούστες και στη γυμναστική φορούσαν μόνο φόρμες.Επίσης, μάθαιναν όλους τους ελληνικούς χορούς, τα εθνικά τραγούδια, ράψιμο και κέντημα. Οι καθηγητές ήταν πολύ αυστηροί και χτυπούσαν τους μαθητές με τη βέργα. Στις τάξεις υπήρχαν 70 και άνω παιδιά και δεν υπήρχε κυλικείο.


 Ο μπαμπάς μου πήγαινε σε σχολείο αρρένων με 50 παιδιά. Φορούσαν ό, τι ήθελαν . Οι καθηγητές ήταν πολύ αυστηροί. Στο Γυμνάσιο έδεναν με ένα λάστιχο τα βιβλία, ενώ στο Λύκειο κρατούσαν χαρτοφύλακας. Το Γυμνάσιο ήταν παλιό κτίριο, ενώ  το Λύκειο στεγαζόταν σε παλιό νοσοκομείο της Αεροπορίας. Τα παιδιά έκαναν μάθημα σε υπόγεια με φεγγίτες.


                                           Αθηνά Γιαννακοπούλου 


Το 1970 σε σχολείο του Αγίου Νικολάου Κρήτης.......
Ο μπαμπάς μου πήγαινε σε 3/θέσιο σχολείο. Κάθε δάσκαλος είχε δύο τάξεις. Τα παιδιά κάθε τάξης ήταν 15-17.Οι δάσκαλοι έκοβαν τα μαλλιά των μαθητών, αν ήταν μακριά. Φορούσαν μια σχολική μπλούζα και έκαναν μάθημα 5-6 ώρες την ημέρα.


                                      Κλεοπάτρα Παυλάκη

Αξίζει πάντως να δούμε κάποιες φωτογραφίες από τις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα, που απεικονίζουν τη μαθητική ζωή σε Σχολεία της Πατρίδας μας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου