Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2012

ΕΦΗΒΕΙΑ


Μία αμφιλεγόμενη περίοδος στη ζωή ενός ατόμου που γι’αυτήν πολλά έχουν ειπωθεί και πολλά έχουν γραφτεί. Ο Άγγλος Σαίξπηρ έλεγε: «Μακάρι κατά τη  διάρκεια της εφηβείας τα παιδιά να κοιμόντουσαν και να ξυπνούσαν ενηλικιωμένοι». Ο Γάλλος Ρουσσώ ότι: «Η εφηβεία είναι η δεύτερη η γέννηση».


 Ολάκερα καινούργια στοιχεία εισβάλλουν στη νεανική νοοτροπία, ωθώντας τη προς την εδραίωση της ανεξαρτησίας και το χειρισμό της ψυχολογικής πίεσης. Πρωτόγνωρα γεγονότα και καταστάσεις που επηρρεάζουν το ψυχισμό των εφήβων, αποτελούν αίτια που δίνουν αφορμές για να ξεσπάσουν κλειδαμπαρωμένα αισθήματα και απωθημένα στη μετέπειτα ζωή τους. Οπότε το διάστημα αυτό της μετατροπής ενός αφελούς παιδιού σε υπεύθυνο ενήλικα είναι αναμφισβήτητα σταθμός και βάση για τη ψυχοσύνθεσή του.


Η καθημερινότητα εμπλουτίζεται με σχολικά ζητήματα, υπαρξιακά θέματα, τα πρώτα ερωτικά σκιρτήματα, παρατηρήσεις ως προς τις σωματικές αλλαγές γενικά, βομβαρδισμούς δεδομένων. Μπερδέματα, ακαταστασία στο μυαλό,ανημπορία να μπούν σε τάξη όλες αυτές οι σκέψεις.
Τελικά τι παραμένει; Τα θερίζει όλα ο χρόνος, οι παλιές πεποιθήσεις δεν υφίστανται πλέον; Ο κλονισμός μεταξύ των μελών της οικογένειας θα αποκατασταθεί άραγε; Τί θα απογίνει εκείνο το κάτασπρο λουλούδι της γαλήνιας παιδικότητας, θα ξεσκεπαστεί απο το νωπό χώμα που έβρεξαν τα σύννεφα της ξεμυαλισμένης εφηβείας; Η αλήθεια είναι, πως τίποτα δεν είναι σταθερό, όλα  μεταβάλλονται και για πολλούς θα είνα διαφορετικό το προιόν όλων των αντιδράσεων που προηγήθηκαν.
Εφηβεία είναι, πριν περάσει, ας τη ζήσουμε όσο το δυνατόν ωραιότερα γίνεται.




                            
ΜΑΡΙΛΕΝΑ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΠΟΥΛΟΥ 

 Η εφηβεία είναι μια πολύ δύσκολη περίοδος για κάθε νέο. Είναι μια μεταβατική περίοδος απο την αθώα παιδική ηλικία στα πρώτα βήματα της ενηλικίωσης. Τα παιδιά διανύουν μια περίοδο άρνησης και η ισορροπία των σχέσεων με τους γονείς συχνά βιώνει πολλές εντάσεις.
 Όμως αυτή η άρνηση των παιδιών δεν πρέπει να δημιουργήσει στους γονείς αισθήματα απαξίωσης γιατί σε αυτήν την ηλικία τα παιδιά είναι πολύ εύκολο να παρεκκλίνουν απο το σωστό δρόμο, εξαιτίας του ότι τα παιδιά θέλουν να δοκιμάσουν πολλά πράγματα, ενώ δεν είναι ακόμη σε ηλικία να τα διαχειριστούν ή να τα αντέξουν.
  Βέβαια δεν πρέπει οι γονείς να ξεπερνούν τα όρια της αυστηρότητας. Αν κανουν μια αναπόληση στο παρελθόν, θα θυμηθούν τοι πώς ήθελαν να ζουν κατά τη διάρκεια της εφηβείας τους και έτσι θα προσαρμόσουν τη συμπεριφορά τους στα παιδιά τους με κατανόηση.
  Εξάλλου τα εφηβικά χρόνια είναι η περίοδος κατά την οποία υιοθετούμε την ελευθερία, την  ανεξαρτησία


ΧΑΡΗΣ ΜΠΕΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου