Παρασκευή 11 Μαΐου 2012

7000 ΧΡΟΝΙΑ ΖΩΗΣ ΣΤΟΝ ΑΛΙΑΚΜΟΝΑ


«Eπτά χιλιάδες χρόνια κατοικείται η περιοχή γύρω απο τον Αλιάκμονα»

  Τις κοιλάδες και τις πεδινές ζώνες κατά μήκος του Αλιάκμονα, απο την Αιανή ως το Βελβεντό που καλύπτονται απο τα νερά της τεχνητής λίμνης του φράγματος Πολυφύτου, ερευνά και μελετά τις τελευταίες τρεις δεκαετίες,  η Λ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων με επικεφαλής την αρχαιολόγο Γεωργία Καραμήτρου-Μεντεσίδη.
  Το πρόγραμμα διάσωσης και μελέτης που αφορά δεκάδες, προϊστορικές θέσεις που καλύπτονται σήμερα απο τα νερά της τεχνητής λίμνης του φράγματος Πολυφύτου και υλοποιείται με χρηματοδότηση της ΔΕΗ ολοκληρώνεται το ερχόμενο καλοκαίρι και οι αρχαιολόγοι καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες, προκειμένου να περισώσουν και να αναδείξουν τον αρχαιολογικό πλούτο της περιοχής.
  Τα ευρήματα των ανασκαφών και ερευνών σε έκταση εκατοντάδων στρεμμάτων που πραγματοποιήθηκαν μέσα στο 2011, παρουσιάστηκαν στην 25η ετήσια αρχαιολογική συνάντηση για τις ανασκαφές του 2011 στη Μακεδονία και τη Θράκη, που πραγματοποιήθηκε το Μάρτιο του 2012, στην αίθουσα τελετών του παλιού κτιρίου της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ.
 Όπως είπε η κ. Κραμήτρου-Μεντεσίδη, «η συνεχής παρουσία του ανθρώπου στο χώρο διαφαίνεται και απο το γεγονός ότι το φυσικό χώμα εμφανίστηκε σε βάθος 5,50 μ. Απο την επιφάνεια εδάφους, κάτω απο παχιές ανθρωπογενείς επιχώσεις, οι οποίες περιέχουν χαρακτηριστική κεραμική διαφόρων ιστορικών περιόδων. Σε αρκετά μεγάλη έκταση, οι αρχαιότητες της Αρχαϊκής, Κλασικής και Ελληνιστικής Εποχής έχουν διαταραχθεί σχεδόν στο σύνολό τους, αλλά η κεραμική και τα κινητά ευρήματα (χρυσά, αργυρά, χάλκινα) ήταν ενδιαφέροντα».
  Στα αδιατάρακτα στρώματα της Νεολιθικής Εποχής και της Εποχής του Χαλκού αποκαλύφθηκαν αρχιτεκτονικά κατάλοιπα κατποικιών με συνοδευτικούς λάκκους, πίθους και εστίες, ταφές σε πιθοειδή αγγεία κ.α, ενώ ο κατάλογος των μικροευρημάτων περιλαμβάνει μεγάλο αριθμό αντικειμένων (πήλινα ειδώλια, λίθινα εργαλεία, μαχαίρια κ.λ.π).

  Νεκροταφεία της Πρώιμης και Μέσης Εποχής Χαλκού, με περίπου 100 ανθρώπινες ταφές (με σκελετούς ίππων και ιπποειδών που συνοδεύουν τους νεκρούς αλλά και οπλισμό, εντοπίστηκαν στη λεγόμενη  λεκάνη του Λογγά, ενώ ως σημαντικό εύρημα χαρακτηρίζεται απο τους αρχαιολόγους   ένα χάλκινο τριγωνικό εγχειρίδιο με τρεις οπές για την προσήλωσή του σε λαβή απο άλλο υλικό, καθώς μπορεί να συγκριθεί με παρόμοιο (με χρονολόγηση περί τα 2140-1680 π.Χ) που είχε βρεθεί σε τάφο της επίσης παραλίμνιας θέσης Τούρλα Γουλών, δεξιά της ροής του Αλιάκμονα.


          ΑΚΗΣ ΔΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου