Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2012

Ο ΤΙΤΑΝΑΣ ΑΛΛΑΖΕΙ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ


Ο ΤΙΤΑΝΑΣ ΑΛΛΑΖΕΙ…ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ
Το γεωλογικό φαινόμενο εμφανίζεται και στη Γη


To έδαφος του Τιτάνα «φουσκώνει» όπως το...ψωμί



Χιούστον
Μια ακόμη πολύ ενδιαφέρουσα παρατήρηση στον Τιτάνα, τον μεγαλύτερο δορυφόρο του Κρόνου, έκαναν οι επιστήμονες της NASA μελετώντας νέες εικόνες και δεδομένα που έστειλε το διαστημικό σκάφος Cassini .

      Οπως φαίνεται σε ορισμένα σημεία της επιφάνειας του Τιτάνα υπάρχουν ρωγμές που οφείλονται σε ένα γεωλογικό φαινόμενο το οποίο λαμβάνει χώρα και στη Γη. Το έδαφος του Τιτάνα σε ορισμένες περιοχές ανυψώνεται και προκαλούνται ρωγμές με τον ίδιο τρόπο που το ψωμί φουσκώνει και η επιφάνεια του «σκάει» κατά την διαδικασία του ψησίματος. 
       Το φαινόμενο έχει να κάνει με την ανύψωση του μάγματος από το εσωτερικό του Τιτάνα προς την επιφάνεια. Το ίδιο συμβαίνει και στη Γη δημιουργώντας ένα νέο λεπτό στρώμα ορυκτών ανάμεσα στα ιζηματογενή πετρώματα του υπεδάφους. Τα ορυκτά αυτά έχουν λάβει την ονομασία «λακκόλιθοι».

Η ανακάλυψη θεωρείται σημαντική αφού οι ειδικοί εκτιμούν ότι ο Τιτάνας βρίσκεται σε μια κατάσταση ανάλογη με εκείνη της πρώιμης Γης και έτσι κάθε ανακάλυψη σε αυτόν μας βοηθά να γυρίσουμε πίσω το ρολόι του χρόνου και να δούμε τι (πιθανώς) συνέβη κατά τη γεωλογική και ατμοσφαιρική εξέλιξη του πλανήτη μας.


                                                                                  Πηγή: Βήμα science


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου