Παρασκευή, 30 Νοεμβρίου 2012

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΚΛΑΒΟΙ ΣΗΜΕΡΑ;


Η 2α Δεκεμβρίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Δουλείας το 1949 από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.
Παρά τους αγώνες αιώνων, η δουλεία δεν έχει εξαλειφθεί στον κόσμο μας.Χιλιάδες άνθρωποι στην αυγή του 21ου αιώνα συνεχίζουν να ζουν ως σκλάβοι κάτω από απάνθρωπες συνθήκες . Μορφές της δουλείας είναι η καταναγκαστική εργασία, η παιδική εργασία, το εμπόριο λευκής σαρκός και η διακίνηση των λαθρομεταναστών.
Πρόσφατα απελευθερώθηκαν 400 ανήλικα παιδιά, κυρίως αγόρια, τα οποία εργάζονταν παράνομα σε ορυχεία χρυσού στην Μπουρκίνα Φάσο, κατά τη διάρκεια αστυνομικής επιχείρησης που συντόνιζε η Ιντερπόλ. «Εργάζονταν κάτω από ακραίες συνθήκες, χωρίς αέρα, σε τρύπες εξόρυξης μέχρι και 70 μέτρα βάθος, χωρίς μισθό ή εκπαίδευση» είπε o εκπρόσωπος της Ιντερπόλ, προσθέτοντας ότι τα παιδιά βρίσκονται πλέον, υπό τις φροντίδες υπηρεσιών κοινωνικής πρόνοιας. Σύμφωνα με την Ιντερπόλ, μερικά από τα παιδιά, που είχαν έρθει από το γειτονικό Νίγηρα, είχαν υποστεί σεξουαλική κακοποίηση. . Η Δυτική Αφρική έχει από τα υψηλότερα ποσοστά φτώχειας στον κόσμο, γεγονός που καθιστά την σωματεμπορία δύσκολα αντιμετωπίσιμη. Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, στην περιοχή αυτή τα παιδιά πέφτουν θύματα εμπορίας για καταναγκαστική εργασία ή σεξουαλική εκμετάλλευση.


 Πολλά επίσης στρατολογούνται δια της βίας από ανταρτικές ομάδες και συμμετέχουν σε ένοπλες συγκρούσεις.
Σημαντικά στοιχεία για τη σύγχρονη δουλεία


http://sup.kathimerini.gr/kathnews/send/vin/vin_velosorange.jpg Εκτιμήσεις ανεβάζουν τον πιθανό αριθμό των δούλων σε 27.000.000 ανθρώπους.
http://sup.kathimerini.gr/kathnews/send/vin/vin_velosorange.jpg Η πλειοψηφία βρίσκεται στην Ασία και την Αφρική.
http://sup.kathimerini.gr/kathnews/send/vin/vin_velosorange.jpg Περισσότεροι από 14.500 σκλάβοι περνάνε τα σύνορα των ΗΠΑ κάθε χρόνο και διοχετεύονται σε περισσότερες από 90 πόλεις.
http://sup.kathimerini.gr/kathnews/send/vin/vin_velosorange.jpg Οι σκλάβοι εργάζονται σε χωράφια, οίκους ανοχής, εστιατόρια, ορυχεία, σπίτια, κα. 
http://sup.kathimerini.gr/kathnews/send/vin/vin_velosorange.jpg Το μέσο κόστος ενός σκλάβου δεν ξεπερνά τα 90 δολάρια.
http://sup.kathimerini.gr/kathnews/send/vin/vin_velosorange.jpg Το κέρδος από το εμπόριο σάρκας στην Αφρική ξεπερνά τα 1,6 δισεκατομμύρια δολάρια.
http://sup.kathimerini.gr/kathnews/send/vin/vin_velosorange.jpg Περισσότεροι από 920.000 άνθρωποι είναι δούλοι στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή.
http://sup.kathimerini.gr/kathnews/send/vin/vin_velosorange.jpg Ένα στα δέκα παιδιά της Αϊτής ζει σε συνθήκες δουλείας.
http://sup.kathimerini.gr/kathnews/send/vin/vin_velosorange.jpg Περισσότεροι από 6.000 δούλοι ελευθερώθηκαν πρόσφατα στη Βραζιλία
http://sup.kathimerini.gr/kathnews/send/vin/vin_velosorange.jpg Σαράντα χιλιάδες γυναίκες μεταφέρονται κάθε χρόνο στην Ιαπωνία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου