Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2019

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ


Eπίσκεψη στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου
        Όταν άκουσα ότι η πρώτη μας εκδρομή  ήταν η επίσκεψη στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου προβληματίστηκα για το πώς λειτουργεί. Έμαθα ότι το εργοστάσιο αυτό είχε αναλάβει το έργο φωτισμού της Αθήνας με φωταέριο από το 1857. Στα τέλη του 19ου αιώνα η χρήση του φωταερίου επεκτάθηκε και στα νοικοκυριά καθώς και στις βιομηχανίες. Το εργοστάσιο λοιπόν παρείχε φωτισμό και ενέργεια στην πόλη της Αθήνας για σχεδόν 130 χρόνια. Από το 2013 λειτουργεί ως μουσείο.  Ήταν εντυπωσιακή η αρχιτεκτονική του κτηρίου γιατί έμοιαζε με αγροτικό σπίτι στην Αυστρία. Και όμως εκεί μέσα γινόταν η επεξεργασία του γαιάνθρακα. Οι εγκαταστάσεις του εργοστασίου ήταν σε άριστη κατάσταση.
Εντύπωση μου έκαναν οι φούρνοι όπου ακολουθούσαν μια συγκεκριμένη διαδρομή παραγωγή φωταερίου τριών βασικών σταδίων. Στο α΄  στάδιο γινόταν η υπερθέρμανση του λιθάνθρακα στους 1000ο C ώστε να παραχθεί το φωταέριο. Στο β΄ στάδιο μας είπαν ότι γινόταν ο καθαρισμός του φωταερίου από διάφορα συστατικά όπως η πίσσα, η αμμωνία, η ναφθαλίνη και το υδρόθειο. Αυτά αξιοποιούνταν στη Βιομηχανία, στη Χημεία, και την οδοποιία. Στο 3ο στάδιο γινόταν η αποθήκευση του φωταερίου σε μεγάλες μεταλλικές κυλινδρικές δεξαμενές, τα αεροφυλάκια. Ήταν εντυπωσιακό να ακούς και να φαντάζεσαι τις τρεις ειδικότητες εργατών που εργάζονταν στους φούρνους, οι οποίοι διακινδύνευαν τη ζωή τους στο χώρο λόγω της ανθυγιεινής κι επικίνδυνης εργασίας τους.
Αξίζει πραγματικά να το επισκεφτεί κάποιος και να θαυμάσει μέσα στους χώρους του, τους αγώνες που έδωσαν κάποιοι άνθρωποι με κόστος την υγεία τους για να έχουμε εμείς φως.

                                                                                Ελένη Κυριακάκη Β΄2

Ήταν πραγματικά μια πολύ ενδιαφέρουσα επίσκεψη, γιατί γνωρίσαμε την ιστορία του παλιού εργοστασίου, ανακαλύψαμε τη λειτουργία των μηχανημάτων , τα διάφορα στάδια της γραμμής παραγωγής του φωταερίου και το βιομηχανικό περιβάλλον τόσο  του εργοστασίου όσο και της ευρύτερης περιοχής του Γκαζιού. Ήταν πραγματικά  μια μοναδική εμπειρία περιήγησης .
ννα-Μαρία Σωτηρίου (Β΄1 ) & Βασιλική Ανάγνου (Β΄2)





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου