Δευτέρα 24 Δεκεμβρίου 2012

ΦΤΩΧΕΙΑ. Η ΜΑΣΤΙΓΑ ΤΟΥ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΚΟΣΜΟΥ


ΦΤΩΧΕΙΑ. Η ΜΑΣΤΙΓΑ ΤΟΥ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΚΟΣΜΟΥ



Αγαπητοί ηγέτες του κόσμου

      Σε μια έξοδο που είχα με την μητέρα μου για ψώνια  είδα εικόνες που με λύπησαν και με προβλημάτισαν. Αντί να δω στολισμένα μαγαζιά  και χαρούμενα πρόσωπα να προετοιμάζονται για τις γιορτές, αντίκρισα κλειστά μαγαζιά, με κατεβασμένα τα ρολά. Τίποτα δεν θύμιζε πως έρχονταν Χριστούγεννα. Μα εκείνο που με συγκλόνισε περισσότερο ήταν τα πρόσωπα των ανθρώπων: σκυθρωπά, συνοφρυωμένα, σιωπηλά … Περάσαμε  από έναν δρόμο όπου παρατήρησα ένα μεγάλο αριθμό ανθρώπων να κρατάνε ένα πιάτο στο χέρι. Άκουσα από κάποιους δίπλα μου πως ήταν «το συσσίτιο» του δήμου. Προχώρησα αμίλητη.
Στη σημερινή εποχή, ένα από τα προβλήματα που μαστίζει δισεκατομμύρια ανθρώπους είναι η φτώχεια. Το θλιβερό είναι ότι η συμπεριφορά των περισσότερων ανθρώπων πάνω σ’ αυτό το θέμα είναι αγελαία, αφού όχι μόνο δεν ασχολούνται μ’ αυτό το μείζον  θέμα , αλλά επίσης συμβάλλουν στην αύξηση του ποσοστού των ανθρώπων κάτω από το όριο της φτώχειας. Δεν έφτασε λοιπόν ο καιρός για να λάβουμε σοβαρά υπόψη  μας την κρισιμότητα της κατάστασης;

       Ο κόσμος πρέπει να γνωρίζει πως η φτώχεια  εξοντώνει  την  ελπίδα  των  νέων  για  ένα αισιόδοξο  μέλλον  με  προοπτικές.  Σε πολλές χώρες του κόσμου, η οικονομική κρίση έχει εξαντλήσει την ελπίδα και την πίστη των ανθρώπων για μια καλύτερη ζωή. Πλέον δεν υπάρχουν κίνητρα για τους νέους. Όλοι είναι απαισιόδοξοι με την κατάσταση που επικρατεί. Οι περισσότεροι έχουν σταματήσει την προσπάθεια για ένα καλύτερο μέλλον, αφού θεωρούν πως πλέον τα πράγματα είναι προδιαγεγραμμένα. Το λυπητερό είναι πως εξ αιτίας της φτώχειας, τα παιδιά δεν πηγαίνουν σχολείο, αλλά εργάζονται. Αν συμβαίνει αυτό ποιο θα είναι το μέλλον του κόσμου, αν οι άνθρωποι είναι αγράμματοι;  Ο Μαχάτμα Γκάντι είχε πει πως : «η πιο θανατηφόρα μορφή βίας είναι η φτώχεια».
        Σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες που έγιναν πάνω σ’ αυτό το θέμα έδειξαν ότι περίπου ένα δις ανθρώπων παγκοσμίως ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας (στην Ελλάδα παρουσιάζονται τα μεγαλύτερα ποσοστά της φτώχιας στην Ευρώπη – 20,1%).  Δεν χρειάζεται να ειπωθεί κάτι άλλο. Τα ποσοστά είναι ακλόνητες αποδείξεις.
       Αν θέλετε να λάβετε υπόψη σας τη γνώμη ενός παιδιού χρήσιμο θα ήταν πρώτα να μπείτε στη θέση του. Για να υπάρξει ένα καλύτερο αύριο για τις επόμενες γενιές καλό θα ήταν ο κόσμος να ενημερωθεί κατάλληλα πάνω σ’ αυτό το θέμα. Η φτώχεια είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που εφαρμόζουν οι «ισχυροί» της Γης, εξυπηρετώντας τα συμφέροντα των πλουσίων. Για να αμβλυνθεί το χάσμα της κοινωνικής ανισότητας καλό θα ήταν να ανατραπεί  αυτή η πολιτική και να εφαρμοστεί μια άλλη πολιτική που σαν άξονά της θα έχει τη δικαιοσύνη και θα αποβλέπει στην εξάλειψη της φτώχειας απ’ τον κόσμο!                      
         
                                         Με εκτίμηση,
                                                                                          Αναστασία Ματθαίου




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου