Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2012

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ ΝΕΑ


                              

Ο ελέφαντας πριν 24 εκατ. γενιές είχε μέγεθος... ποντικιού


          Μελέτη για την εξέλιξη των ειδών

Τα είδη των θηλαστικών ανά τους αιώνες αλλάζουν... μέγεθος.
Άλλοτε συρρικνώνονται και άλλοτε μεγαλώνουν σύμφωνα  με νέα έρευνα που φέρνει στο φως το National Geographic .

Οι επιστήμονες υπολόγισαν ότι ένα θηλαστικό που σήμερα έχει το μέγεθος ελέφαντα πριν από 24 εκατομμύρια γενιές είχε το μέγεθος ποντικιού. Τα θηλαστικά  παρουσίασαν τους ταχύτερους ρυθμούς ανάπτυξης.

Εκείνα όμως που αναπτύσσονται ταχύτατα με το πέρασμα του χρόνου είναι τα θαλάσσια θηλαστικά όπως τα δελφίνια και σε αυτό σύμφωνα με τους επιστήμονες οφείλεται το νερό μέσα στο οποίο ζουν. Οι φάλαινες χρειάζονται περίπου 3.000.000 γενιές για πολλαπλασιάσουν το μέγεθός τους κατά 1.000 φορές.


Πεθαίνουν «οι βασιλείς της ζούγκλας»


Τα μεγαλύτερα δέντρα του κόσμου, γνωστά και ως οικολογικοί βασιλιάδες της ζούγκλας, πεθαίνουν γρήγορα, καθώς δέχονται «επιθέσεις» παρατεταμένης ξηρασίας και νέων επιδημιών και ασθενειών..

Τα μεγάλα δέντρα μπορεί να αντιπροσωπεύουν ποσοστό λιγότερο από το 2% των δέντρων σε κάθε δάσος, μπορούν ωστόσο να περιέχουν το 25% της συνολικής βιομάζας που είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία του συνόλου των δασών, καθώς τροφοδοτούν μεγάλες περιοχές. Επίσης αποθηκεύουν τεράστιες ποσότητες λουλουδιών και φρούτων και στο φύλλωμά τους ζουν πολλά ζώα

Αυτό που φοβούνται οι επιστήμονες είναι ότι όταν αυτά τα μεγάλα δέντρα πεθάνουν δεν θα αντικατασταθούν ποτέ. Αυτό μπορεί να προκαλέσει την απελευθέρωση του αποθηκευμένου διοξειδίου του άνθρακα από τα δάση, με αποτέλεσμα την ακόμα μεγαλύτερη υπερθέρμανση του πλανήτη,


 Και το πιο εντυπωσιακό... Στον Αμαζόνιο, η ηλικία τους φτάνει ακόμα και τα 1.400 έτη ενώ στη Βόρεια Αμερική τα 2.000 χρόνια.!

Κι όμως φαίνεται ότι η φύση κρατά καλά κρυμμένα τα μυστικά της .Οι επιστήμονες στην κοιλάδα του Μεκόγκ  στην Ασία ανακάλυψαν έναν βιολογικό θησαυρό. Η περιβαλλοντική οργάνωση WWF ανακοίνωσε ότι στην περιοχή γύρω από τον ποταμό ανακαλύφθηκαν 208 νέα είδη ζώων και φυτών άγνωστων μέχρι τώρα στους επιστήμονες

Ίσως τελικά η Γη να εξακολουθεί να παραμένει ο άγνωστος πλανήτης που πρέπει να κοπιάσουμε πολύ ακόμη για να τον εξερευνήσουμε!

Ελίνα Παπαστάμου 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου