Παρασκευή 6 Απριλίου 2012

2012 ΕΤΟΣ ΝΙΚΗΦΟΡΟΥ ΒΡΕΤΤΑΚΟΥ



Αφιερωμένο στον Νικηφόρο Βρεττάκο, τον επαναστάτη και ρομαντικό ποιητή της γενιάς του '30, που εξέφραζε την κοινωνική διαμαρτυρία, είναι το 2012, καθώς φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη γέννησή του.
Αυτό στάθηκε και η αφορμή για να ανακηρύξει το υπουργείο Πολιτισμού το 2012 «Έτος Νικηφόρου Βρεττάκου», αναθέτοντας τον σχεδιασμό και την υλοποίηση του προγράμματος των εκδηλώσεων στο Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ).
Ο «ποιητής του Ταϋγέτου» ανήκει στη γενιά των δημιουργών που συνέβαλαν στην ανανέωση της νεοελληνικής ποίησης, τη δεκαετία του 1930.
Ο Νικηφόρος Βρεττάκος αποτελεί έναν από τους κορυφαίους εκπροσώπους της νεοελληνικής λογοτεχνίας, ο οποίος συνέδεσε τη ζωή και το έργο του με τις πνευματικές, πολιτικές και κοινωνικές αναζητήσεις του ελληνισμού κατά τη διάρκεια του 20ού αιώνα.
Έχουν κυκλοφορήσει 39 ποιητικές συλλογές του, μεταξύ άλλων: «Φιλοσοφία των λουλουδιών», «Ο Προμηθέας ή Το παιχνίδι μιας μέρας», «Το βάθος του κόσμου», «Ο Ταΰγετος και η σιωπή» κ.ά.

Η διαχρονικότητα του έργου του (ποίηση και πεζογραφία, δοκίμιο) είναι δεδομένη καθώς εξακολουθεί να διαβάζεται και να συγκινεί τους αναγνώστες του. Επικεντρώνεται στην ανθρώπινη ύπαρξη γράφοντας για τη συγκίνηση και τα αισθητήρια, την έννοια της ομορφιάς μέσα στη Φύση, τη δύναμη της μνήμης, την ελληνικότητα μέσα από τη γλώσσα, την ουσία του πολιτισμού.
                                                  Ελίνα Παπαστάμου

                                                                                                Πηγή: Εθνικό Κέντρο Βιβλίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου