Σάββατο 2 Ιουνίου 2012

Η ΑΛΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ



Η ΑΛΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ



Πριν από 559 χρόνια, η μεσαιωνική αυτοκρατορία του Ελληνισμού, πέρασε στην Ιστορία: η υπέρλαμπρη Πόλη, η Κωνσταντινούπολη έπεσε σε έναν αλλόφυλο και αλλόθρησκο κατακτητή, κλείνοντας με δραματικό τρόπο  μια ιστορική διαδρομή 1100 χρόνων και συνοψίζοντας ολόκληρη την περίοδο της ιστορίας που ονομάστηκε Μεσαίωνας
Η Κωνσταντινούπολη, πρωτεύουσα της κραταιάς  αυτοκρατορίας του Βυζαντίου και τελευταίο προπύργιο του μεσαιωνικού πολιτισμού, αλώθηκε από το στρατό της ισχυρότερης δύναμης της εποχής, της ανερχόμενης Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Ήταν μία από τις τραγικότερες στιγμές της ελληνικής ιστορίας. Η συνακόλουθη, για 400 χρόνια, σκλαβιά στους Οθωμανούς δυνάστες ήταν το τίμημα πουπλήρωσε ο Ελληνισμός για την αδυναμία του να ξεφύγει από την προδιαγεγραμμένη πορεία που διάγουν όλες οι ισχυρές ηγεμονίες- άνοδος, ακμή , κορύφωση, παρακμή, πτώση.
Πέρα από τη σημασία της για τον ελληνισμό η πτώση της Πόλης ήταν και μια βαθιά δραματική ιστορία που ανέδειξε ανθρώπους αντιμέτωπους με τρομερά διλήμματα, ανθρώπους που αναγκάστηκαν  να αρθούν πάνω από τον εαυτό τους για να σταθούν  στο ύψος των περιστάσεων.
Έγιναν πολλά και μεγάλα κατορθώματα μπροστά στα άπαρτα τείχη της Βασιλεύουσας. Αυτό όμως που ξεχωρίζει μέσα στην ομίχλη του χρόνου είναι η γενναιότητα , το κουραγιο και η αυτοθυσία όλων  των υπερασπιστών της  κατά τη χιλιόχρονη ιστορία της.
Όσοι αιώνες κι αν περάσουν , εμείς οι Έλληνες θα θυμόμαστε αυτή τη μέρα ως μία από  τις  πιο σκοτεινές  στην ιστορία μας.

                             Κων/να   Παπαγεωργίου


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου