Σάββατο 10 Μαρτίου 2012

ΦΤΩΧΕΙΑ (2)


Με τον όρο φτώχεια αναφερόμαστε στην οικονομική κατάσταση που χαρακτηρίζεται από έλλειψη επαρκών πόρων για την ικανοποίηση βασικών ανθρωπίνων αναγκών. Το κατώφλι των βασικών αναγκών που ορίζει το όριο της φτώχειας διαφέρει από χώρα σε χώρα. Η έννοια της φτώχειας μπορεί και χωρίζεται ως εξής:     
-ως απόλυτη φτώχεια ορίζεται το ποσοστό του πληθυσμού που ζει με λιγότερο από ένα καθορισμένο ποσό δολαρίων την ημέρα.
-ως σχετική φτώχεια ορίζεται το ποσοστό των ατόμων σε μια χώρα που ζουν με εισόδημα κατώτερο ενός συγκεκριμένου ποσοστού του διαμέσου εισοδήματος στη χώρα.
Σήμερα περίπου 1,2 δις άνθρωποι έχουν ανέβει πολύ ψηλά . Οι υπόλοιποι όμως έχουν μείνει για διάφορους λόγους αρκετά πίσω .Και περίπου 1 δις άνθρωποι είναι σε βαθιά φτώχεια. Σύμφωνα με στοιχεία της UNICEF, πάνω από 1,5 δις άνθρωποι από όλο τον κόσμο, πλήττονται από αφόρητη φτώχεια. Από αυτούς τα 700 περίπου εκατομμύρια είναι παιδιά .Υπολογίζεται ότι ετησίως 13 εκατομμύρια παιδιά και 6 εκατομμύρια ενήλικες οδηγούνται στο θάνατο γιατί δεν έχουν να φάνε !
    Η φτώχεια δε βρίσκεται σήμερα ούτε μακριά ούτε κοντά. Βρίσκεται δίπλα μας, είναι ανάμεσά μας. Κυριαρχεί σε μάζες πληθυσμών, είτε βρίσκονται στη Δύση του δήθεν πολιτισμού , είτε στην Ανατολή της φτώχειας. Καθημερινά καταπιέζει τις ζωές όλο και περισσότερων  ανθρώπων, οι οποίοι << στήνονται>> στις βρώμικες γωνιές των μεγαλουπόλεων απλώνοντας με ντροπή το χέρι τους . Η φτώχεια με άλλα λόγια, είναι εδώ περισσότερο από ποτέ .
     Η  εκτεταμμένη σήμερα οικονομική κρίση που χτυπάει ανελέητα ολόκληρο τον πλανήτη,  σαρώνει ζωές και ψυχές , οι οποίες ρίχνονται στον Καιάδα των συμφερόντων, δημιουργώντας στρατιές εξαθλιωμένων στα γκέτο της φτώχειας, της ανέχειας, της ανεργίας και του περιθωρίου .
       Σ αυτό τον κόσμο λοιπόν των λίγων και εκλεκτών, μια ελευθερία απομένει στα δισεκατομμύρια των  πολλών. Η ανατροπή αυτής της πολιτικής που <<ανεβάζει>> τους πλούσιους και ισχυρούς και καταβαραθρώνει τους ανίσχυρους. Και θα είναι πολλοί αυτοί που θα συμμετάσχουν στις κινήσεις υπέρ της φτώχειας γιατί δε θα υπάρχουν και άλλα περιθώρια . Κλείνω με μια φράση που είχε πει ο Μαχάτμα Γκάντι οτι << η πιο θανατηφόρα μορφή βίας είναι η φτώχεια>> .-


                                                                  Χρήστος Ανδρεάδης  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου