Παρασκευή 30 Μαρτίου 2012

ΒΙΑ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ




Το φαινόμενο του εκφοβισμού αποτελεί μορφή επιθετικής συμπεριφοράς που εμφανίζεται στο σχολικό περιβάλλον με σοβαρές επιπτώσεις στην ανάπτυξη του παιδιού και του εφήβου. Όταν ένας μαθητής εκφοβίζεται  επανειλημμένα και εκτίθεται σε σχόλια, κοροϊδίες, προσβλητικά πειράγματα ή και ακόμη πιο βίαιη συμπεριφορά, τότε λέμε ότι αποτελεί θύμα του σχολικού εκφοβισμού (bullying)
Η βία ως κοινωνικό  φαινόμενο σχετίζεται με την κοινωνική ανισότητα και τη διαφορετικότητα. Έχει σκοπό να προκαλέσει το φόβο, τον πόνο και την εκμηδένιση του ανθρώπου.



Το πρόσωπο της βίας είναι πολύμορφο: λεκτική, σωματική, ψυχολογική, σεξουαλική, βανδαλισμός. Οι κυριότερες μορφές  βίας που ασκούν οι μαθητές είναι : Η σωματική βία (χτυπήματα, κλωτσιές, τραυματισμοί),  Λεκτικός εκφοβισμός όπως πειράγματα , ειρωνική συμπεριφορά, διάδοση φημών κλπ. Ο κοινωνικός εκφοβισμός όπως ο αποκλεισμός από το την παρέα ή το παιχνίδι καθώς και ο εκφοβισμός μέσω κινητών τηλεφώνου και Διαδικτύου. Για τον περιορισμό της σχολικής βίας χρειάζεται να ληφθούν μέτρα από το σχολείο και την πολιτεία. Το φαινόμενο πρέπει να περιοριστεί δίνοντας έμφαση στην πρόληψη παρά στην τιμωρία. Αυτό ξεκινά τόσο από την οικογένεια , το σχολείο, αλλά και από τον κοινωνικό περίγυρο. Αν ελεγχθεί η σχολική βία θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα και στην ευρύτερη κοινωνία.
                                      Δέσποινα Σφηνιαδάκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου