Σάββατο 10 Μαρτίου 2012

ΦΤΩΧΕΙΑ (3)


Στη σημερινή εποχή η φτώχεια έχει φτάσει σε ανεξέλεγκτη κατάσταση, όχι μόνο στο παγκόσμιο προσκήνιο, αλλά και στην Ελλάδα.

Ανάμεσα στις χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου υπάρχουν αρκετές που βρίσκονται σε  δυσχερέστερη θέση και ονομάζονται "Λιγότερο Ανεπτυγμένες" σύμφωνα με τρία βασικά κριτήρια:
·         Εισόδημα: Αυτές που έχουν (τώρα) ετήσιο Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν (ΑΕΠ) μικρότερο των 900 δολαρίων .
·         Ποιότητα ζωής: Συμπεριλαμβάνει το προσδόκιμο ζωής κατά τη γέννηση, την κατανάλωση θερμίδων, το ποσοστό εγγραφής στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση και τον αλφαβητισμό ενηλίκων.
·         Οικονομική ποικιλομορφία και διάρθρωση: Βασίζεται στο μερίδιο της βιομηχανικής παραγωγής στο ΑΕΠ, το μερίδιο του εργατικού δυναμικού στη βιομηχανία, την ετήσια κατά κεφαλήν κατανάλωση ενέργειας και την κατανομή εμπορικών εξαγωγών όπως καθορίζονται από τη Συνδιάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη (UNCTAD).
Οι 48 Λιγότερο Ανεπτυγμένες Χώρες που εξετάζονται στην έκθεση.
Αφρικανικές
Αγκόλα, Αιθιοπία, , Γουϊνέα, Ζαίρ, Ισημερινή Γουϊνέα, Γουϊνέα, Κεντρική Αφρικανική Δημοκρατία, Μπενίν, , Λιβερία, Μαδαγασκάρη, Μαλάουι, Μάλι, Μαυριτανία, Μοζαμβίκη, Μπουρκίνα Φάσο, Μπουρούντι, Νίγηρας, Ουγκάντα, Ρουάντα, Σιέρα Λεόνε, Σομαλία, Σουδάν, κλπ...
Ασιατικές:
Αφγανιστάν, Βιρμανία, Καμπότζη, Λαϊκή Δημοκρατία του Λάος, Μπανγκλαντές, Μπουτάν, Νεπάλ Υεμένη κλπ
Νησιωτικές  Μαλδίβες, Πράσινο Ακρωτήρι, Νήσοι Σολομώντα, Σάο Τόμε & Πρίνσιπε, Σαμόα, Τουβαλού & Βανουάτου.
Tα παιδιά σ' αυτές τις χώρες παραμένουν τα περισσότερα ευάλωτα σε όλο τον κόσμο. Όπως θα δούμε, η μεγάλη φτώχεια, το εξωτερικό χρέος και η επιδημία του AIDS, κάνουν απαραίτητη μια σημαντική αύξηση στη χρηματοδότησή τους ώστε να πετύχουν την ανάπτυξη και μακροπρόθεσμες μεταρρυθμίσεις.Εκει υπάρχει πολλή χαμηλή ποιότητα ζωής, με μεγάλη ποσότητα μολυσμενου νερού και φαγητού.

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΦΡΑΓΚΑΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου